Release Return to Castle Wolfenstein


TrashyMG

Sarcasm Dispenser
Staff member
Joined
Jan 18, 2010
Messages
11,214
Yep, I reproduce it too.

Hmm, strange bug. Did it worked fine on provious build?
Not sure, I never did get far enough in the game to get the flamethrower. I have an old version on my CC and Rebirth version I can try when I get home.
 
Last edited by a moderator:

ptitSeb

Serial Porter
Joined
Aug 15, 2012
Messages
9,187
Age
49
Location
France, near Lyon
Ok. It's a "misscompilation" of my still experimental build of gcc 4.9.0 of cg_flamethrower.c file.

If I add #pragma GCC optimize 1 in front the file to limit the optimisation on this file only, Flamethrower is usable. I'll try with optimize 2, just in case, and will release an update build (no significant change in speed anyway).
 

rohezal

Advanced Member
Joined
Oct 18, 2009
Messages
1,712
No Maus means Mouse. Sounds more like Netherlands then German to me.
 

mcobit

Advanced Member
Joined
Jul 28, 2008
Messages
6,910
Should be something like "Mauszielen" or "Umschauen mit der Maus" in German.
 
Last edited by a moderator:

atari_afternoon

Very Active Member
Joined
Jul 2, 2012
Messages
758
Location
Germany
Got myself a second (classic) Pandora the other week, for the future and with both perfectly working nubs. Haven´t played ROTW in over a year prior to it (but many others...).
Now ROTW doesn´t boot up any more :( it crashes Pandora.

Tried also with drivers 1.04 (thanks for the SFX driver installer, btw!) - and default again, and also tried with 2 memory cards (128 and 16 GB, FAT32) Pandora always crashes, i.e. hangs, nothing works any more, reboot necessary. A pity.

EDIT Couldn´t find pndrun out file. Looks like none was made...

Kindly requesting to update it to the latest firmware (if this is the underlying reason), please :)
 
Last edited:

ptitSeb

Serial Porter
Joined
Aug 15, 2012
Messages
9,187
Age
49
Location
France, near Lyon
@atari_afternoon : just tested it on my Gigahertz and got no issue. Games works fine for me. If you have no pndrun out file, it smells like a file corrupted issue. Try to redownload the PND. I can do an updte of the PND it the future, but I don't expect much changes...
 

atari_afternoon

Very Active Member
Joined
Jul 2, 2012
Messages
758
Location
Germany
Thanks for the hint, ptitSeb. Unfortunately, had no luck with replacing the pnd. Still same freeze. So, I´m transferring the game files from desktop onto the SD card again right now, will report back! :)

EDIT Still no luck. But no freeze anymore. And a report file. I´m reinstalling the entire game on desktop now; as little as I understand, some files might have gone missing.

EDIT: Added spoiler tags - TrashyMG

=======================================================================================
PND : /media/PANDORA/pandora/menu/rtcw_ptitseb.pnd
PND_FSTYPE : Squashfs
APPDATADIR : /media/PANDORA/pandora/appdata/rtcw
APPDD_FSTYPE : vfat
PND_CPUSPEED : 800
EXENAME : runscript.sh
ARGUMENTS : <unset>
=======================================================================================
[ START ]--- Mount the PND ----------
Mounting : mount -t squashfs -o ro "/dev/loop0" "/mnt/utmp/rtcw"
Mounting the Union FS : mount -t aufs -o exec,noplink,dirs="/media/PANDORA/pandora/appdata/rtcw=rw+nolwh":"/mnt/pnd/rtcw=rr" none "/mnt/utmp/rtcw"
[SUCCESS]--- Mount the PND ----------
[ START ]--- Set CPU speed ----------
Setting to CPU-Speed 800 MHz
cpu_mhz_max set to 800
current CPU clock is 800000
[SUCCESS]--- Set CPU speed ----------
[ START ]--- Starting the application ( runscript.sh ) ----------
--------------------------------------------------------------
Setting PATH to /mnt/utmp/rtcw:/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/bin/X11:/usr/games
System check
============
Freememory is 459
Cpu Speed is 800
Sys Speed is 332
Nubs as absolute, mouse
Wolf 1.41 linux-arm May 27 2014
----- FS_Startup -----
Current search path:
/mnt/utmp/rtcw/home/.wolf/main
/mnt/utmp/rtcw/main/pak0.pk3 (4775 files)
/mnt/utmp/rtcw/main

----------------------
4775 files in pk3 files
execing default.cfg
couldn't exec language.cfg
execing wolfconfig.cfg
execing autoexec.cfg
Hunk_Clear: reset the hunk ok
Joystick /dev/input/js0 found
Name: nub0
Axes: 2
Buttons: 0
Bypassing CD checks
----- Client Initialization -----
Cmd_AddCommand: map_restart already defined
----- Initializing Renderer ----
-------------------------------
----- Client Initialization Complete -----
----- R_Init -----
WARNING: tess.xyz not 16 byte aligned
...loading libGL.so.1: using default screen 0
setting up EGL window
Window size: 800x480
Initializing OpenGL extensions
...GL_S3_s3tc not found
...using GL_EXT_texture_env_add
...using GL_ARB_multitexture (4 texture units)
...GL_EXT_compiled_vertex_array not found
...GL_NV_fog_distance not found

GL_VENDOR: Imagination Technologies
GL_RENDERER: PowerVR SGX 530
GL_VERSION: OpenGL ES-CM 1.1
GL_EXTENSIONS: GL_OES_byte_coordinates GL_OES_fixed_point GL_OES_single_precision GL_OES_matrix_get GL_OES_read_format GL_OES_compressed_paletted_texture GL_OES_point_sprite GL_OES_point_size_array GL_OES_matrix_palette GL_OES_draw_texture GL_OES_query_matrix GL_OES_texture_env_crossbar GL_OES_texture_mirrored_repeat GL_OES_texture_cube_map GL_OES_blend_subtract GL_OES_blend_func_separate GL_OES_blend_equation_separate GL_OES_stencil_wrap GL_OES_extended_matrix_palette GL_OES_framebuffer_object GL_OES_rgb8_rgba8 GL_OES_depth24 GL_OES_stencil8 GL_OES_compressed_ETC1_RGB8_texture GL_OES_mapbuffer GL_OES_EGL_image GL_EXT_multi_draw_arrays GL_OES_required_internalformat GL_IMG_read_format GL_IMG_texture_compression_pvrtc GL_IMG_texture_format_BGRA8888 GL_EXT_texture_format_BGRA8888 GL_IMG_texture_stream GL_OES_egl_sync GL_IMG_vertex_array_object
GL_MAX_TEXTURE_SIZE: 2048
GL_MAX_ACTIVE_TEXTURES_ARB: 4

PIXELFORMAT: color(16-bits) Z(24-bit) stencil(8-bits)
MODE: 11, 800 x 480 fullscreen hz:N/A
GAMMA: software w/ 0 overbright bits
CPU:
rendering primitives: single glDrawElements
texturemode: GL_LINEAR_MIPMAP_NEAREST
picmip: 1
picmip2: 2
texture bits: 16
multitexture: enabled
compiled vertex arrays: disabled
texenv add: enabled
compressed textures: disabled
ATI truform: disabled
NV distance fog: disabled
HACK: using vertex lightmap approximation
Initializing Shaders
...loading 'scripts/ai.shader'
...loading 'scripts/alpha.shader'
...loading 'scripts/blacksmokeanim.shader'
...loading 'scripts/blacksmokeanimb.shader'
...loading 'scripts/characters.shader'
...loading 'scripts/clipboard.shader'
...loading 'scripts/common.shader'
...loading 'scripts/cursorhints.shader'
...loading 'scripts/decals.shader'
...loading 'scripts/eerie.shader'
...loading 'scripts/expblue.shader'
...loading 'scripts/explode1.shader'
...loading 'scripts/fijets.shader'
...loading 'scripts/firest.shader'
...loading 'scripts/flamethrower.shader'
...loading 'scripts/funnel.shader'
...loading 'scripts/gfx.shader'
...loading 'scripts/heat.shader'
...loading 'scripts/lights.shader'
...loading 'scripts/liquid.shader'
...loading 'scripts/maxx.shader'
...loading 'scripts/menu.shader'
...loading 'scripts/metal.shader'
...loading 'scripts/models.shader'
...loading 'scripts/netest.shader'
...loading 'scripts/oldwolf.shader'
...loading 'scripts/organics.shader'
...loading 'scripts/particle.shader'
...loading 'scripts/q3view.shader'
...loading 'scripts/sfx.shader'
...loading 'scripts/signs.shader'
...loading 'scripts/skin.shader'
...loading 'scripts/sky.shader'
...loading 'scripts/solo.shader'
...loading 'scripts/surfaces.shader'
...loading 'scripts/terrain.shader'
...loading 'scripts/test.shader'
...loading 'scripts/twiltb.shader'
...loading 'scripts/twiltb2.shader'
...loading 'scripts/ui.shader'
...loading 'scripts/ui_hud.shader'
...loading 'scripts/ui_notebook.shader'
...loading 'scripts/ui_wolf.shader'
...loading 'scripts/viewflames.shader'
...loading 'scripts/walls.shader'
...loading 'scripts/z_light.shader'
----- finished R_Init -----
^3WARNING: R_FindImageFile could not find 'ui/assets/SMOKE-16bit.tga' in shader 'console'
^3Shader console has a stage with no image
^3WARNING: R_FindImageFile could not find 'ui/assets/wolficonback4.tga' in shader 'console2'
^3Shader console2 has a stage with no image

------- sound initialization -------
------------------------------------
----- Sound Info -----
sound system is muted
1 stereo
65536 samples
16 samplebits
1 submission_chunk
22050 speed
0x45586000 dma buffer
No background file.
----------------------
Sound memory manager started
Sys_LoadDll(/mnt/utmp/rtcw/main/../uiarm.so)... ok
Sys_LoadDll(ui) found **vmMain** at 0x4a8d143c
Sys_LoadDll(ui) succeeded!
********************
ERROR: ^3menu file not found: ui/menus.txt, using default

********************
RE_Shutdown( 0 )
Hunk_Clear: reset the hunk ok
----- R_Init -----
WARNING: tess.xyz not 16 byte aligned

GL_VENDOR: Imagination Technologies
GL_RENDERER: PowerVR SGX 530
GL_VERSION: OpenGL ES-CM 1.1
GL_EXTENSIONS: GL_OES_byte_coordinates GL_OES_fixed_point GL_OES_single_precision GL_OES_matrix_get GL_OES_read_format GL_OES_compressed_paletted_texture GL_OES_point_sprite GL_OES_point_size_array GL_OES_matrix_palette GL_OES_draw_texture GL_OES_query_matrix GL_OES_texture_env_crossbar GL_OES_texture_mirrored_repeat GL_OES_texture_cube_map GL_OES_blend_subtract GL_OES_blend_func_separate GL_OES_blend_equation_separate GL_OES_stencil_wrap GL_OES_extended_matrix_palette GL_OES_framebuffer_object GL_OES_rgb8_rgba8 GL_OES_depth24 GL_OES_stencil8 GL_OES_compressed_ETC1_RGB8_texture GL_OES_mapbuffer GL_OES_EGL_image GL_EXT_multi_draw_arrays GL_OES_required_internalformat GL_IMG_read_format GL_IMG_texture_compression_pvrtc GL_IMG_texture_format_BGRA8888 GL_EXT_texture_format_BGRA8888 GL_IMG_texture_stream GL_OES_egl_sync GL_IMG_vertex_array_object
GL_MAX_TEXTURE_SIZE: 2048
GL_MAX_ACTIVE_TEXTURES_ARB: 4

PIXELFORMAT: color(16-bits) Z(24-bit) stencil(8-bits)
MODE: 11, 800 x 480 fullscreen hz:N/A
GAMMA: software w/ 0 overbright bits
CPU:
rendering primitives: single glDrawElements
texturemode: GL_LINEAR_MIPMAP_NEAREST
picmip: 1
picmip2: 2
texture bits: 16
multitexture: enabled
compiled vertex arrays: disabled
texenv add: enabled
compressed textures: disabled
ATI truform: disabled
NV distance fog: disabled
HACK: using vertex lightmap approximation
Initializing Shaders
...loading 'scripts/ai.shader'
...loading 'scripts/alpha.shader'
...loading 'scripts/blacksmokeanim.shader'
...loading 'scripts/blacksmokeanimb.shader'
...loading 'scripts/characters.shader'
...loading 'scripts/clipboard.shader'
...loading 'scripts/common.shader'
...loading 'scripts/cursorhints.shader'
...loading 'scripts/decals.shader'
...loading 'scripts/eerie.shader'
...loading 'scripts/expblue.shader'
...loading 'scripts/explode1.shader'
...loading 'scripts/fijets.shader'
...loading 'scripts/firest.shader'
...loading 'scripts/flamethrower.shader'
...loading 'scripts/funnel.shader'
...loading 'scripts/gfx.shader'
...loading 'scripts/heat.shader'
...loading 'scripts/lights.shader'
...loading 'scripts/liquid.shader'
...loading 'scripts/maxx.shader'
...loading 'scripts/menu.shader'
...loading 'scripts/metal.shader'
...loading 'scripts/models.shader'
...loading 'scripts/netest.shader'
...loading 'scripts/oldwolf.shader'
...loading 'scripts/organics.shader'
...loading 'scripts/particle.shader'
...loading 'scripts/q3view.shader'
...loading 'scripts/sfx.shader'
...loading 'scripts/signs.shader'
...loading 'scripts/skin.shader'
...loading 'scripts/sky.shader'
...loading 'scripts/solo.shader'
...loading 'scripts/surfaces.shader'
...loading 'scripts/terrain.shader'
...loading 'scripts/test.shader'
...loading 'scripts/twiltb.shader'
...loading 'scripts/twiltb2.shader'
...loading 'scripts/ui.shader'
...loading 'scripts/ui_hud.shader'
...loading 'scripts/ui_notebook.shader'
...loading 'scripts/ui_wolf.shader'
...loading 'scripts/viewflames.shader'
...loading 'scripts/walls.shader'
...loading 'scripts/z_light.shader'
----- finished R_Init -----
^3WARNING: R_FindImageFile could not find 'ui/assets/SMOKE-16bit.tga' in shader 'console'
^3Shader console has a stage with no image
^3WARNING: R_FindImageFile could not find 'ui/assets/wolficonback4.tga' in shader 'console2'
^3Shader console2 has a stage with no image
Sys_LoadDll(/mnt/utmp/rtcw/main/../uiarm.so)... ok
Sys_LoadDll(ui) found **vmMain** at 0x4a86e43c
Sys_LoadDll(ui) succeeded!
----- CL_Shutdown -----
RE_Shutdown( 1 )
-----------------------
Sys_Error: recursive error after: ^3menu file not found: ui/menus.txt, using default

[SUCCESS]--- Starting the application ( runscript.sh ) ----------
[ START ]--- Reset CPU speed to 750 ----------
cpu_mhz_max set to 750
current CPU clock is 750000
[SUCCESS]--- Reset CPU speed to 750 ----------
[ START ]--- Restoring the frame buffer status ----------
[SUCCESS]--- Restoring the frame buffer status ----------
[ START ]--- uMount the PND ----------
[ START ]--- Waiting the Union to be available ----------
[SUCCESS]--- Waiting the Union to be available ----------
rmdir: failed to remove `/mnt/utmp/rtcw': Device or resource busy
[ START ]--- Waiting the PND mount dir to be free ----------
[SUCCESS]--- Waiting the PND mount dir to be free ----------
cleanup done
[SUCCESS]--- uMount the PND ----------
=======================================================================================
Return code is : 3
[doublepost=1457215359,1457210492][/doublepost]I´m lost. Game works on desktop but does not boot on Pandora, ending at the "include everyhting in the ...folder" screen. Played around a while, done every thinkable variation of copying "Main"/copying content of "Main"/copying everything including "main"/copying everything including renamed lowercase "main". Weird. Back then, it ran at once, without any problems.
Now, I´m stuck with the "put everything inside "main" into the rtcw folder".
I´ll try it again with a 16 GB card. Must be one stupid detail I´m missing which 3 years ago I did not stumpbe upon :D
 

ptitSeb

Serial Porter
Joined
Aug 15, 2012
Messages
9,187
Age
49
Location
France, near Lyon
@atari_afternoon : my appdata/rtcw/main has the folowing file:
Code:
-rwxrwxrwx 1 root root        12 Nov  1  2001 autoexec.cfg
-rwxrwxrwx 1 root root       812 Nov  1  2001 hunkusage.dat
-rwxrwxrwx 1 root root    760207 Oct 28  2002 mp_bin.pk3
-rwxrwxrwx 1 root root  63211149 Nov 13  2001 mp_pak0.pk3
-rwxrwxrwx 1 root root   4449596 Nov 13  2001 mp_pak1.pk3
-rwxrwxrwx 1 root root      1118 Nov 13  2001 mp_pak2.pk3
-rwxrwxrwx 1 root root    159762 May 21  2002 mp_pak3.pk3
-rwxrwxrwx 1 root root      7799 May 21  2002 mp_pak4.pk3
-rwxrwxrwx 1 root root    167075 Oct 29  2002 mp_pak5.pk3
-rwxrwxrwx 1 root root 315823656 Nov 13  2001 pak0.pk3
-rwxrwxrwx 1 root root       169 Jul  7  2013 rtcwkey
drwxrwxrwx 2 root root     16384 Jul  7  2013 scripts
-rwxrwxrwx 1 root root 293887431 Nov 12  2001 sp_pak1.pk3
-rwxrwxrwx 1 root root  11026123 Nov 12  2001 sp_pak2.pk3
-rwxrwxrwx 1 root root    151931 Apr 26  2002 sp_pak3.pk3
(don't worry about the "root" and all, it's on a Fat32 SDCard). I hope it helps (of course, I have put everything here. The mp_*.pk3 are probably useless for a single player game).
 

atari_afternoon

Very Active Member
Joined
Jul 2, 2012
Messages
758
Location
Germany
Thanks again, @ptitSeb (and TrashyMG for adding spoiler tags - forgot that...).
Yes, I recognize them all. But indeed there is a single difference: I have no sp_pak3 :thinking: Now I wonder if now my RTCW version is just too old. But the very same one worked some years ago :D
This is just the first time that a game that was running perfectly well, after a one year hiatus, doesn´t run any more. It´s no biggie, but it puzzles me ;)
 
Top