Release PNDManager

Discussion in 'Software Releases' started by bzar, Jun 3, 2012.

  1. Ziz

    Ziz Advanced Member

    Joined:
    Sep 10, 2006
    Messages:
    1,584
    Hey, B-Zar, I made the suggestion to make a meta PND package for OS updates, here: http://boards.openpandora.org/topic/17393-meta-package-pnd-for-system-update/

    However the problem with my idea is, that a PND could only remind to make a OS update, but if you update this meta PND without starting it, the OS is still not updated.

    So notaz proposed, that it may be a good idea to implement the check directly in the PNDManager.

    The problem is: If you are not active in the board, you may not realize, that a new OS update is available. However most people start your application at least once a week.

    So do you think, it may be possible to check for an OS update (if the user presses Alt/Start), too, to show it like a PND and to start the upgrade from the PNDManager?
     
    Last edited by a moderator: Feb 6, 2016
  2. A2000

    A2000 Member

    Joined:
    Apr 16, 2012
    Messages:
    286
    ^I really like this proposal as PndManager is the application I use the most. And it is the very tool for administrative tasks for me.
     
  3. b_o_b

    b_o_b Advanced Member

    Joined:
    Sep 7, 2010
    Messages:
    1,315
    Programs installed with PNDmanager are not added to minimenu. They are available in PNDmanager as 'installed' and can be launched there. I tried unmounting the sd-card, rebooting, checking the sd-card. Didn't help. 

    Download PND's and manually installing them are working fine.  
     
    Last edited by a moderator: Dec 9, 2014
  4. EvilDragon

    EvilDragon Administrator Staff Member

    Joined:
    Mar 4, 2003
    Messages:
    19,682
    Location:
    Ingolstadt
    Have you selected "Rescan" in MiniMenu?

    MiniMenu only rescans when your remove / reinsert the SD Card or after a new boot.

    When you install something with PNDManager, it doesn't automatically rescan.
     
  5. bzar

    bzar A Commando

    Joined:
    Sep 22, 2008
    Messages:
    4,444
    Location:
    Finland
    The "show it like a PND" part is harder than it seems unless this is done at libpndman level, in which case it would be a transparent update to PNDManager and work out of the box in GUI side.

    If implemented as a purely PNDManager side feature it would have to be a separate functionality from the PND management side. I'm quite busy at the moment, but if someone comes up with a C or C++ module (using Qt 4.8 stuff and maybe even providing a nice signal/slot interface is encouraged) that handles checking for the update, downloading it, reporting progress and all the other doodads needed I can look into integrating it into the UI at some point when I find some suitable free time.

    ( ninja'd by ED in answering b_o_b )
     
    Last edited by a moderator: Feb 6, 2016
  6. b_o_b

    b_o_b Advanced Member

    Joined:
    Sep 7, 2010
    Messages:
    1,315
    I just found some old posts of me reporting the same issue in 2013 - so it is an old problem. It might have something to do with my use of SD cards. I regularly switch them between Pandora's and port 1 and 2.

    Rescanning apps or rebooting doesn't help. There must be a difference in installing PNDs manually and by using PNDmanager that causes it. PNDstore also worked fine (haven't tried that for a while though)

    edit: here start of my old post http://boards.openpandora.org/topic/7831-pndmanager/?p=281959 
     
    Last edited by a moderator: Feb 6, 2016
  7. bzar

    bzar A Commando

    Joined:
    Sep 22, 2008
    Messages:
    4,444
    Location:
    Finland
    That's strange: PNDManager (actually libpndman) writes the files to a temporary location during download, then moves them to final location after it finishes. There shouldn't be anything special about it.
     
  8. b_o_b

    b_o_b Advanced Member

    Joined:
    Sep 7, 2010
    Messages:
    1,315
    It is pretty inconvenient and is the main reason I don't use PNDmanager that much. If I can help you solve this I will gladly do some tests or share config files.  
     
  9. bzar

    bzar A Commando

    Joined:
    Sep 22, 2008
    Messages:
    4,444
    Location:
    Finland
    I honestly have quite little to go on here. If it works when you place a PND where PNDManager would it should work when PNDManager does it. At least it should when you reinsert the SD card since that triggers the libpnd daemon to check it for PNDs. All I can think of is something with permissions or something. If you move a PND you downloaded using PNDManager to another location, then move it back to where it was does it get recognized when you rescan? If it doesn't there must be something different about the metadata or the file itself. Files are checksummed on download so that sounds unlikely. You could try downloading the same PND to two different locations using PNDManager and PNDStore, then "ls -l" both locations and see if there's anything different about the file sizes or permissions.
     
  10. b_o_b

    b_o_b Advanced Member

    Joined:
    Sep 7, 2010
    Messages:
    1,315
    PNDmanager doesn't save the PNDs in /pandora/apps - they are saved in /pandora/desktop. 
     
    I just tried PNDstore and it doesn't work at all and crashes immediately. Maybe the .out file created after the crash helps? 
     

    ======================================================================================

    PND             : /media/mmcblk0p1/pandora/apps/PNDstore-1.0.3.pnd
    PND_FSTYPE      : Squashfs
    APPDATADIR      : /media/mmcblk0p1/pandora/appdata/pndstore
    APPDD_FSTYPE    : vfat
    PND_CPUSPEED    : <unset>
    EXENAME         : PNDstore
    ARGUMENTS       : --working-dir=.
    =======================================================================================
    [ START ]--- Mount the PND ----------
    Mounting : mount -t squashfs -o ro "/dev/loop0" "/mnt/utmp/pndstore"
    Mounting the Union FS : mount -t aufs -o exec,noplink,dirs="/media/mmcblk0p1/pandora/appdata/pndstore=rw+nolwh":"/mnt/pnd/pndstore=rr" none "/mnt/utmp/pndstore"
    [sUCCESS]--- Mount the PND ----------
    [ START ]--- Starting the application ( PNDstore --working-dir=. ) ----------
    Traceback (most recent call last):
      File "./PNDstore", line 6, in <module>
        from pndstore_core import options
      File "/mnt/utmp/pndstore/pndstore_core/options.py", line 7, in <module>
        import libpnd
      File "/mnt/utmp/pndstore/pndstore_core/libpnd.py", line 264, in <module>
        pxml_get_associationitem1_parameter = p.pnd_pxml_get_associationitem1_parameter
      File "/usr/lib/python2.7/ctypes/__init__.py", line 378, in __getattr__
        func = self.__getitem__(name)
      File "/usr/lib/python2.7/ctypes/__init__.py", line 383, in __getitem__
        func = self._FuncPtr((name_or_ordinal, self))
    AttributeError: /usr/lib/libpnd.so.1: undefined symbol: pnd_pxml_get_associationitem1_parameter
    [ FAILED]--- Starting the application ( PNDstore --working-dir=. ) ----------
    [ START ]--- Restoring the frame buffer status ----------
    [sUCCESS]--- Restoring the frame buffer status ----------
    [ START ]--- uMount the PND ----------
    [ START ]--- Waiting the Union to be available ----------
    [sUCCESS]--- Waiting the Union to be available ----------
    auplink:plink.c:223: AUFS_CTL_PLINK_MAINT: Inappropriate ioctl for device
    rmdir: failed to remove `/mnt/utmp/pndstore': Device or resource busy
    [ START ]--- Waiting the PND mount dir to be free ----------
    [sUCCESS]--- Waiting the PND mount dir to be free ----------
    cleanup done
    [sUCCESS]--- uMount the PND ----------
    =======================================================================================
    Return code is : 3

    After cut and paste the PNDs created by PNDManager from /pandora/desktop to /pandora/apps the PNDs were shown in minimenu. 

    So I guess the only question that remains is: why is PNDManager saving the PND's in /pandora/desktop instead of /pandora/apps?

    This is the PNDmanagers config file:

    [panorama]

    dataDirectory=/mnt/utmp/pndmanager

    uiDirectory=interfaces

    ui=PNDManager

    fullscreen=false

     

    [PNDManager]

    showSplashScreen=false

    showHints=true

    mouseCursorVisible=false

    lastInstallDevice=

    lastInstallLocation=

    loggingVerbosity=5

    maxDownloads=4

    username=

    apiKey=

    customDevices=
     
    Last edited by a moderator: Dec 9, 2014
  11. bzar

    bzar A Commando

    Joined:
    Sep 22, 2008
    Messages:
    4,444
    Location:
    Finland
    PNDManager asks where to save the PND. It's right after you select it for download. It's the menu, desktop or both selection. Menu means "/pandora/menu/", desktop "/pandora/desktop" and both "/pandora/apps". All should be visible in minimenu AFAIK though.
     
    b_o_b likes this.
  12. b_o_b

    b_o_b Advanced Member

    Joined:
    Sep 7, 2010
    Messages:
    1,315
    Damn... and I have never noticed that.. I don't think I have ever knowingly changed the setting. Oh well, at least this fixed it. Seems like minimenu isn't using /destop location in my case but to be sure I will not run into issues in the future I have selected both.   :)  

    Thanks for your help B-ZaR!
     
    Last edited by a moderator: Dec 9, 2014
  13. bzar

    bzar A Commando

    Joined:
    Sep 22, 2008
    Messages:
    4,444
    Location:
    Finland
    You're welcome! PNDManager should remember your location selection for future downloads in its settings.cfg so you don't have to remember to set it every time :)

    Have fun!
     
  14. bzar

    bzar A Commando

    Joined:
    Sep 22, 2008
    Messages:
    4,444
    Location:
    Finland
    New PNDManager 1.4.0.2 is now available in the repo

    New stuff:

    • Added a settings view for common settings
    • Added a setting to flip OK/Back buttons
    Huge thanks to Christoph.Krn for working with me on this :)
     
    Last edited by a moderator: Apr 3, 2015
    Neelix and milkshake like this.
  15. milkshake

    milkshake Advanced Member

    Joined:
    May 18, 2009
    Messages:
    3,735
    Location:
    Rotherham, UK
  16. Neelix

    Neelix Insecticidal Maniac

    Joined:
    Jan 8, 2011
    Messages:
    3,219
    Location:
    Melbourne, Australia
    Very nice. :)

    Any chance of adding the mouse visibility option to the settings screen and a way to get to the welcome screen without enabling it and restarting? (an "about" button)

    - Neelix
     
  17. bzar

    bzar A Commando

    Joined:
    Sep 22, 2008
    Messages:
    4,444
    Location:
    Finland
    The former is easy and quick to add, the latter should be thought out more. Why is it needed?
     
  18. Neelix

    Neelix Insecticidal Maniac

    Joined:
    Jan 8, 2011
    Messages:
    3,219
    Location:
    Melbourne, Australia
    Hmmm... Mainly I was thinking it would be good way to be able to check the current version number, (I've had occasions where I've updated it, and restarted it but it had failed to unmount cleanly so I was still actually running the old version after the restart) but I just looked at it again and I realised the version number isn't there anyway. I also just noticed that the instructions there no longer fit neatly into the window. (I never run it in full-screen mode)

    - Neelix
     
  19. bzar

    bzar A Commando

    Joined:
    Sep 22, 2008
    Messages:
    4,444
    Location:
    Finland
    Current version number is easily checked from the installed packages list like for any other PND :)
     
  20. Neelix

    Neelix Insecticidal Maniac

    Joined:
    Jan 8, 2011
    Messages:
    3,219
    Location:
    Melbourne, Australia
    Not if you're running a different version from what's installed. (see comment in my previous post)

    - Neelix
     

Share This Page

Loading...