Arcade Emulation (focused on M.A.M.E.)

Discussion in 'General Discussions' started by sareks, Dec 5, 2012.

  1. sareks

    sareks Member

    Joined:
    Apr 4, 2012
    Messages:
    122
    Hi, I wanted to share my experiences for Arcade Emulation so far.


    I have a Pandora 1GHz Edition. Feel free to respond, so we can help ppl that don't know much about it yet. I was using the MAME0.138 romset.


    1) FBA - don't know if it supports save / load states


    2) MAME106 / SDL MAME - says "oops" after load of roms, don't know if it supports save / load states, doesn't seem to work at all


    3) MAME Ex3 - seems promising but hangs on a 100 % rom search even if roms are put in the right directory, don't know if it supports save / load states, doesn't seem to work at all


    4) MAME4all beta- don't know if it supports save / load states, some roms don't work


    5) PanMame - seems to have the save / load state option but says unsupported save states warnings and doesn't load state


    Hope this helps newbies (like me), would appreciate supporting comments. Thanks


    PS: If there are more Arcade Emulators, please add them to this topi
     
    Tags:
  2. PowerGod

    PowerGod Advanced Member

    Joined:
    Jun 20, 2011
    Messages:
    2,885
    also gngeo uses mame roms
     
  3. mamemaniac

    mamemaniac Member

    Joined:
    Apr 7, 2011
    Messages:
    225
    Your best choiches for Arcade emulation on the Pandora are Final Burn Alpha (the only with CPS3 support), Mame4all (best Mame for old romset like 0.37b05) and PanMame (use it with a 106 romset). Mame 106 is nowadays outdated while Streak's Mame EX v3 it's notoriously slow altough it provide great compatibility (you can even run Sega System 32 games on it but at very slow speed). Hopefully some dev will relese in a near future an optimized Mame version (a PanMame with ASM cores would be indeed great).


    Savestates question: i rarely use it with Arcade games but i tried once to save and load a game in Panmame and it worked without any problem, dont know for FBA and Mame4all but it should be written in Yoshi Fact Sheet so i suggest you read it.
     
    Last edited by a moderator: Dec 5, 2012
  4. sareks

    sareks Member

    Joined:
    Apr 4, 2012
    Messages:
    122
    Can't get it to run, it keeps telling me "no roms" even though I put it in the right directory. Does it support save / load states?
     
  5. Kumaki

    Kumaki Well-Known Member

    Joined:
    Jan 16, 2012
    Messages:
    2,090
    Location:
    Lizard Lick, North Carolina
    In order to make GnGeo work, you need to have the neogeo.zip rom located in your roms folder along with your roms. Do you have that rom?
     
  6. yoshi41dragon

    yoshi41dragon Active Member

    Joined:
    Jul 9, 2009
    Messages:
    549
    Location:
    ประเทศสวิสเซอร์แลนด์
    Here a list of working GnGeo games...





    It also includes the .dat file to generate your ROM set with clrmamepro...





    GnGeo supports save states in the emulator menu (SPACE), but I never used it.


    And as already mentioned, you need the Neo Geo BIOS files (neogeo.zip in roms directory)...

    Code:
    
    000-lo.lo
    
    asia-s3.rom
    
    neodebug.rom
    
    sfix.sfx
    
    sm1.sm1
    
    sp-e.sp1
    
    sp-j2.rom
    
    sp-s.sp1
    
    sp-s2.sp1
    
    sp1.jipan.1024
    
    uni-bios.22
    
    usa_2slt.bin
    
    vs-bios.rom
    
    
     
  7. sareks

    sareks Member

    Joined:
    Apr 4, 2012
    Messages:
    122
    thanks for the help guys, but even though I did all you recommended. gngeo_0.8.5 always quits the emulator and goes back to minimenu after i selected a rom. i even have the neogeo-zip rom in the roms directory like you said. frustrating...
     
  8. yoshi41dragon

    yoshi41dragon Active Member

    Joined:
    Jul 9, 2009
    Messages:
    549
    Location:
    ประเทศสวิสเซอร์แลนด์
    Last edited by a moderator: Jan 2, 2016
  9. Kumaki

    Kumaki Well-Known Member

    Joined:
    Jan 16, 2012
    Messages:
    2,090
    Location:
    Lizard Lick, North Carolina
    If you do not have the correct version of roms, they will not work. In the same way PanMAME won't accept 37b5 roms as MAME4ALL will...you need the right version of Neo-Geo Roms. Use Clrmamepro. The .dat file was provided to you above.
     
  10. sareks

    sareks Member

    Joined:
    Apr 4, 2012
    Messages:
    122
    Hi, thanks for all the replies. I downloaded the latest versions of M.A.M.E. emulators and made a list of working / non-working features that are important for playing games.

    Please add your comments and ideas if you have any that are helpful. If you like, you can also add if CHEATS are available as I didn't find that out yet. Thanks in advance.

    1) PanMAME:

    - Save / Load states (SHIFT - save, CAPSLOCK - load, you need to pick a save / load slot #) - seems to work (didn't try in all games though)

    - Full Stretch Screen - seems to work with some games

    2) MAME EX:

    - Save / Load states - that one doesn't seem to work - any ideas ???

    - Full Stretch Screen - (Press E or R for configuration)

    3) MAME4all beta:

    - Save / Load states - that one doesn't seem to work - any ideas ???

    - Full Stretch Screen - (Choose STRETCH in menu)

    4) MAME 106:

    - Save / Load states - that one doesn't seem to work - any ideas ???

    - Full Stretch Screen - yes

    - How do you get the menu (by pressing what key) ?

    5) Final Burn Alpha / FBA:

    - no idea, since it doesn't work at all, no game roms appear in my list ?!

    Hope this helps
     
    Last edited by a moderator: May 17, 2014
  11. mcobit

    mcobit Advanced Member

    Joined:
    Jul 28, 2008
    Messages:
    6,755
    In Panmame fullscreen stretch works for all games. Set Aspect to no in the video menu, sace for this or for all games, exit and restart the game.
     
  12. NearTao

    NearTao Member

    Joined:
    Sep 13, 2008
    Messages:
    370
    You are likely hitting issues because you're mixing MAME Set versions with alternate MAME emulators.

    You're best off doing the research to find out what set works with which emulator.
     
  13. PowerGod

    PowerGod Advanced Member

    Joined:
    Jun 20, 2011
    Messages:
    2,885
    Here the ROM-SET version required for every emulator:

    (I'm not sure if this list is updated but it still works for me)

    MAME - 0.106
    PanMAME - 0.106
    MAME4ALL - 037b5
    MAME-EX - 0.110

    FBA - you can find the DAT attached in the post HERE

    (Neo-Geo roms will have problems by default, you should change some manual options, for example "Windjammers" needs both the C Z80 core and Force M68K selected)

    GnGeo - 0.130
     
    Last edited by a moderator: Feb 8, 2016
  14. sareks

    sareks Member

    Joined:
    Apr 4, 2012
    Messages:
    122
    Hi, thanks for the replies so far. I will look into that.

    While trying out the emulator simply called "MAME" (I believe it's cosam 106), I didn't find out what button brings up the ingame menu (if there is one),

    I also have problems with the keymaps, it seems that the Y, B, X, A buttons on the pandora are not assigned like in the other emulators or am I missing something?

    I also tried to find the save / load state feature although so far no success. Any ideas?
     
    Last edited by a moderator: May 21, 2014
  15. Asmo

    Asmo Advanced Member

    Joined:
    Oct 18, 2008
    Messages:
    2,279
    Keys are assigned within Mame itself - in PanMame for example, with a game running, call up the Mame options by pressing Fn+Shift (Tab) - you can change the controls for each game to suit you.
     
  16. mcobit

    mcobit Advanced Member

    Joined:
    Jul 28, 2008
    Messages:
    6,755
    PanMAME is also 0.106 .
     
  17. sareks

    sareks Member

    Joined:
    Apr 4, 2012
    Messages:
    122
    0.106 doesn't seem to be available anywhere...

    the only emulator that works with savestates for me is PANMAME,

    the other ones either have no button (known function) for saving or tell you they do even though they don't...

    this is what I found out so far

    regarding fba capex, how do you call up the ingame menu / save state function?
     
    Last edited by a moderator: May 22, 2014
  18. PowerGod

    PowerGod Advanced Member

    Joined:
    Jun 20, 2011
    Messages:
    2,885
    maybe you should read this for a better understanding of how mame romsets works

    How to convert roms for mame 106

    (there are other guides around with different methods, but this is the first I found)
     
    Last edited by a moderator: Jan 2, 2016
  19. Klumpen

    Klumpen Run away! Run away!

    Joined:
    Jan 5, 2012
    Messages:
    6,503
    Location:
    Uncanny Valley
    Apparently, one guy who contributed CPS1/2 code took the liberty to sell a license of FBA to Capcom for their crappy console:


    Wasn't all Final Burn and Final Burn Alpha code supposed to be non-commercial?
    This is a big blow for FOSS, who'd want to contribute if nobody knows whether some big anti-FOSS company will profit from it at some point?
     
    FBnil likes this.
  20. JDTAY

    JDTAY Half Pepperoni, All Cheese

    Joined:
    Sep 15, 2015
    Messages:
    492
    Location:
    North Carolina, USA
    I know I'm having the wrong reaction here, but xDxDxD

    I've just always wondered why FOSS has to have all the same legal BS as commercial software.

    I mean, I guess if Capcom is anti-FOSS, it does make sense to be upset.
     

Share This Page

Loading...